Masteratul „Spatiul islamic: societati, culturi, mentalitati”

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI


FACULTATEA DE LIMBI SI LITERATURI STRAINE


CATEDRA DE LIMBI SI LITERATURI ORIENTALE

Masteratul „Spatiul islamic: societati, culturi, mentalitati”
Durata: 4 semestre (2 ani de studiu)
Examenul de admitere la masterat, care va avea loc in septembrie 2008 (datele si orele exacte de desfasurare a probelor vor fi comunicate ulterior), va consta din doua etape: o proba scrisa, pe baza bibliografiei mentionate mai jos, si o proba orala (interviu).
Bibliografie (proba scrisa):

Nadia Anghelescu. 1993. Introducere în islam, Bucuresti: Editura Enciclopedica.
Alfred-Louis de Prémare. 2004. Originile islamului. Între scriitură şi istorie. Traducere: Mircea Anghelescu. Chisinau: Editura Cartier.

Barbaby Rogerson. 2007. Moştenitorii Profetului Mahomed. Cauzele schismei dintre şiiţi şi sunniţi. Traducere: Anca Delia Comănescu. Iaşi: Polirom.
Inscrierea la examenul de masterat va avea loc in septembrie 2008, la secretariatul
Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din str. Edgar Quinet nr. 7.
Acte necesare:

– Cerere de înscriere;

– Diploma de bacalaureat sau diploma de licenta (sau echivalenta acesteia), ambele în original;
– Certificatul de nastere, în copie legalizata

– 3 (trei) fotografii tip buletin de identitate

– Chitanta atestand plata taxei de inscriere la examen.
Programul masteral „Spatiul islamic: societati, culturi, mentalitati” este conceput ca un program de studii multidisciplinare, axat pe o arie culturala care se bucura de un interes legitim la ora actuala. Spatiul islamic include o mare varietate de populatii si culturi, vechi sau moderne, arabofone, turcofone, persanofone etc., care au intretinut, de-a lungul timpului, relatii politice, istorice, comerciale ori culturale multiple. Aceste relatii s-au soldat cu influente reciproce consistente si au condus la aparitia unui spatiu civilizational comun care, dincolo de variatiile sale lingvistice, sociale ori culturale firesti, poate fi definit ca un „spatiu islamic”. Abstractie facand de religia dominanta, islamul, care ofera premisele unei comunitati de valori cu un profil foarte precis, culturile din spatiul islamic se remarca insa prin complexitatea lor, determinata de mosteniri si experiente istorice dintre cele mai diverse.

Limbile si culturile araba, turca, persana se studiaza de multa vreme în cadrul Catedrei de Limbi ai Literaturi Orientale a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine. Dispunem de profesori specializati pentru a putea sustine cursurile si atelierele propuse în cadrul programului.
Masteratul „Spatiul islamic: societati, culturi, mentalitati” va pregati profesionisti in domeniul studiilor culturale privitoare la zona specificata – specialisti care îsi vor putea desfasura activitatea ca profesori si cercetatori (filologi, istorici etc.), jurnalisti, diplomati, traducatori etc. Cunostintele asimilate in cadrul masteratului le vor permite, pe de alta parte, celor interesati sa abordeze teze de doctorat cu subiecte legate de disciplinele studiate sau de discipline conexe.

Un asemenea masterat este prin excelenta interdisciplinar si corespunde orientarilor moderne din invatamantul european. Participantii la program vor beneficia de cursuri de limba (araba, turca, la alegere), literatura, civilizatie, antropologie, arta, dar si de formule suple de transmitere a unor informatii cu continut practic si cu impact imediat, menite sa le asigure o pregatire multilaterala si sa se adreseze unor interese dintre cele mai variate.
Este de mentionat faptul ca asemenea masterate functioneaza si la universitati din Europa Occidentala, precum si la numeroase universitati americane.
Numărul de locuri

–          29  de la buget (fără plată)

–          11 cu plată

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: