In cautarea Duminicii

In cautarea duminicii. Sacru si profan in epoca foiletonistica
 Marius Vasileanu
inbox.jpg
Volumul In cautarea duminicii. Sacru si profan in epoca foiletonistica de Marius Vasileanu, recent publicat la Editura Paralela 45, opereaza o selectie a editorialelor, articolelor si eseurilor aparute in revista Adevarul literar si artistic si in ziarul Adevarul intre aprilie 2005 si septembrie 2007, perioada care coincide cu angajarea autorului la constructia celor doua entitati jurnalistice.
Desi diferite ca stil, textele acestor pagini isi gasesc unitatea in preocuparea lui Marius Vasileanu de a surprinde amprenta spirituala a lumii in care traim, fie ca este vorba despre articolele si editorialele referitoare la BOR, fie de eseurile cu o deschidere mai larga spre traditiile religioase de pe varii meridiane, traditii de care crestinismul ortodox „se loveste” astazi din ce in ce mai des.
O alta sectiune o reprezinta acele texte care au ca subiect principal viata culturala din Romania ultimilor ani si institutiile care raspund de aceasta. Fara indoiala ca nici acest capitol nu iese nicidecum de sub incidenta sacralitatii – este, poate, una dintre cele mai palpitante pendulari intre sacru si profan pentru timpul pe care Hermann Hesse il numea „epoca foiletonistica”.
„Marius Vasileanu a transat dilema jurnalistului crestin prin practicarea jurnalismului crestin. Cultivat cu metoda, autorul acestei culegeri ne demonstreaza, pe fiecare pagina, ca intalnirea dintre Cuvantul divin si cuvintele cronicarului de actualitate este deopotriva posibila, folositoare si incitanta. Pe vremuri, generatia ucenicilor lui Nae Ionescu a coborat crestinismul de la catedra, in strada. Astazi, complexati de imperativele secularizarii, intelectualii publici se ocupa de alte subiecte, ocolind cu mare grija intersectia dintre Biserica si lume. Locul e gol, dar Marius Vasileanu e cu siguranta unul dintre cei care se pricep sa-l umple, cu vizibil talent si o tot mai rafinata competenta. Cititorii sai, dornici sa evadeze din aceasta societate a vacarmului, vor avea de castigat ori de cate ori isi vor oferi luxul de a-l citi.”
Teodor Baconsky
„Scrisul lui Marius Vasileanu are calitatea de a nu lasa indiferent pe cititor. Mai ales atunci cand este vorba despre chestiuni complexe sau momente de criza. Prin onestitatea lui funciara, publicistul nostru reuseste sa „se puna rau”, mai ales atunci cand scrie pe teme religioase, cu institutia ecleziala majoritara care, fara sa stie, are nevoie tocmai de astfel de voci. Publicistica lui Marius Vasileanu reuseste, prin cavalerism si altruism, sa transforme efemerul, adica destinul oricarui act jurnalistic, in prefata a durabilitatii in timp.”
                                                                                                             Radu Preda
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: